Menu Sluiten

 

In 1865 werd het spoor aangelegd in de weilanden tussen Bakkum en Castricum (samen 1340 inwoners) Er waren géén auto's, alleen voetgangers fietsers, hondenkarren, paardenwagens en een paardentram. Er gingen slechts 6 treinen per dag, het spoor kon op 8 plaatsen overgestoken worden en op de belangrijkste plekken werden de slagbomen een paar keer per dag handmatig bediend.

In 2020 is het spoor ingeklemd tussen 25.000 inwoners die langs het spoor zijn komen wonen. Er gaan nu bijna 8.000 mensen per dag via Castricum met de trein, bijna 3.000.000 per jaar. Een overweg is nu soms de helft van de tijd gesloten vanwege de zeer vele treinen die passeren.

In 2028 zal dit nog veel vaker gebeuren omdat dan het PHS (Programma Hoogfrequent Spoor) is ingevoerd (meer dan 12 intercitytreinen per uur!). Dat is nodig omdat er volgens de Woondeal meer dan 40.000 woningen ten noorden van Castricum moeten worden gebouwd. Daarmee ligt Castricum dan in het DUS (Daily Urban System) van de MRA (Metropool Regio Amsterdam).

ProRail stelt dat er daarom nu extra maatregelen noodzakelijk zijn om de huidige ongewenste situatie in Castricum te verbeteren. Zij denken nu ook aan het opheffen of sterk verkeersluw manken van de overweg aan de Beverwijkerstraatweg, in combinatie met ongelijkvloerse oplossingen voor het wegverkeer. De door ons via het burgerinitiatief voorgestelde Westroute voldoet daar aan.

 

Het idee van de Westroute bestaat uit 3 fietstunnels onder de spoorbarrière (Heemstederwg, B.Mooijstr en 1e Groeneln),

Géén autotunnel,

maar  -direct langs de spoorbarrière-  ook naar het bestaande viaduct op de Zeeweg.